Forum

Problem z instalacja xp

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek Forum > Porady > Oprogramowanie, systemy operacyjne > Problem z instalacja xp

Idź do strony:1
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 19 z 19
AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.229.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 15:13:08 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 12 października 2007, 15:23:58 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Komp poskladany, kablegami porobione - chyba w maire rozsadnie i przejrzyscie - choc totalnie nieestetycznie. Zabrałem sie dzisiaj za instalacje xp.

Boot z plyty, komunikat "instalator sprawdzi teraz konfiguracje..." i po chwili czarny ekran. Dysk jakby pracował, czasem slychac cicha prace glowicy, kontrolka hdd swieci sie slabym swiatlem (albo magia albo plyta ma taki dzynks). I nic. Zostawilem go na dluzsza chwile - dalej nic. Poszperałem, wygrzebałem jakies plyty z xp po szwagrze (swego czasu zajmowal sie troche lapkami, sa recovery cd) - nic, dalej to samo - uszkodzony nosnik wiec wykluczam.

Plyta jest z sp1, ale ktores recovery cd jest z sp2 - ale niczego to dalej nie zmienia. Dysk chyba sprawny - przed sekunda zainstalwałem ubu 705 - nie było zadnych problemow(no, okno yblo za duze - ale dalej rade ;-)).

Mem test zapuscilem, chodzil niecale pol godziny - nie było problemow. Jakies pomysly? Uklad partycji taki, jak jakis czas temu ustalalismy w watku (zaraz bede zmieniał jeden magazyn na ntfs, na gry, bo sie ich uzbierało dosc sporo - ale to detal ;-) :-P)


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 15:13:09

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.118.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 15:31:02
« Opcje

Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.229.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:00:46
« Opcje

Pogrzebie, opcji z raidem nie widzialem (plyta raid nie wspiera) - ale moglem przeoczyc.

Cos mi mowi - nie wiem dlaczego - ze jest cos nei tak z partycjami. Moze windowsowa nie moze byc na rozszerzonej? Moze boot powinien byc na fat32?


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:12:52
Za tą wypowiedź przyznano użytkownikowi punkt pożyteczności
« Opcje

A SATA? Jest emulacja PATA?


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.229.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:22:09 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 12 października 2007, 16:23:09 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Problem chyba rozwiazamy :] pogrzebałem w nosie biosie, przestawilem tylko jakies drobne rzeczy(albo jedna - nie pomne) - i instalator ruszyl. Podejrzewam, ze pomoglo wylaczenie trybu sata II, tryb sata I ustawielem(albo samo sie ustawilo) w tryb kompatybilnosci - instalator ruszył. Dzieki :-)

edit: Red - grzebalem w biosie nie wiedzac o Twoim poscie. Od dawna znasz telepatie? ;-)


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 października 2007, 16:45:23
« Opcje

edit: Red - grzebalem w biosie nie wiedzac o Twoim poscie. Od dawna znasz telepatie? ;-)

To taka opcja Forum :-)


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 11:51:08 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 11:53:25 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

A jednak otwieramy. Zrodził sie kolejny problem - instalator nei widzi zadnego dysku. Dysk przestawiony w sata I zworka, plyta na sata I w tryb kompatybilnosci, instalka sterownikow z dyskietki(przygotowana na lekko walnietej dyskietce - ale same pliki zajmuja ~400kb; nie zglaszaja sie zadne problemy) - nic. Co wiecej - gparted spod ubu 6.12 nie znajduje urzadzenia, w ubu 7.05 tez - ok, czasami znajduje - ale to loteria. Wczesniej tego nei było :\.

Jakies pomysly ma ktos moze? A moze ustawic wsio raz jeszcze w tryb sata2 i od nowa robic partycje? Moze to cos da?


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 14:38:26
« Opcje

Masz dwa kontrolery? W mostku i zewnetrzny?


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 14:54:30
« Opcje

I tak i nie. SB zajmuje sie sata, zew zajmuje sie gniazdem ide i esata. Stery z plytki, z dzialu intel - powinno dzialac - nie dziala. Przelozylem pamieci do innego slotu i kabel w nastepne gniazdo - efekt jak na poczatku - sprawdzanie konfiguracji i nic. Coraz mniej mi sie to wszystko podoba :\. Pod reka mam niby dwa dyski ata - na upartego da sie zainstalowac windows na jednym z nich i ew potem grzebac dalej i probowac instalowac windows spod windowsa na sata. Da sie, prawda?


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:12:43 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 15:13:33 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

Ale oba nie dzialaja? Ani w mostku, ani ten drugi? BIOS widzi dysk pawidlowo z obu?


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:16:55
« Opcje

Bios zazwyczaj widzi, choc czasem ginie. Tylko windows ma problemy, linux nie mial - zainstalowało sie sprawnie i ok. Co prawda po tych kombinacjach z instalacja gparted nie zawsze widzi - ale to jzu szczegol. Irytujacy, bo irytujacy, ale szczegol. Bardzo prawdopodbne, ze po przestawieniu znow wszystkiego na sataII bedzie git.

Czy dziala ten od esata i ide - dziala, ata wykrywa ladnie, plyty dzialaja. Wpadlem teraz na pomysl z isntalacja dysku na esata - ale to gniazdo zewnetrzne i nie bardzo mam pomysl jak sensownie pusic ew potem kabel. Dziadostwo :\


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:26:52
« Opcje

Skoro raz widzi, a raz nie, to dziwne. Wymien kabel i docisnij wtyczke ;-) Jaka jest nazwa plyty? Bo zapomnialem.


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 15:38:34
« Opcje

foxconn p35a.

Kabel gitowy jest, revolteca 100cm. Wtyczki docisniete. Zazwyczaj widzi, czasem tylko nie widzi - pojecia nie mam dlaczego - to chyba po tych wygibasach ze sterownikami.


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:03:00 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 16:03:20 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

Aha, myslalem ze to sygnatura jest nieaktualna :-)

To ta? - nowy mostek południowy ICH9 (12 portów USB, 10 portów SATA (6x SATA + 4x eSATA)

http://www.pcfoster.pl/content/view/1996/87/


Duszołap

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:07:43
« Opcje

Tak, ale ma mostek ich8 (ich9 jest w bogatszej wersji tej plyty, bogatszej wlasnie w raid, firewire, dwa porty sata i chyba tyle - ale ta plyta jest chyab niedostepna w Polsce) :-)


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.138.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:09:40 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 16:10:40 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

ICH9 to nowosc. Ja mam jeszcze problemy z ICH8 - np SUSE nie widzi urzadzen ATA, bo ICH8 wcale nie obsluguje ATA ;-)

http://www.newegg.com/Product/ProductReview.aspx?Item=N82E16813186124
Typical ICH9R problems, same as every other board with that chip. Took a little head-scratching to properly sequence the installation of RAM and RAID-ed SATA drives and Win XP, but eventually got everything working perfectly.

*** Dodano o 16:10:40: *** (Autoscalanie)

Aha, spozniony ;-)


Duszołap

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 16:39:42
« Opcje

Generalnie jeśli instalowałeś w trybie kompatybilności, to tak musisz pozostawiać i nie dawać żadnych sterowników od SATA.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

AvatarModerator _domestos_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.20.250.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 października 2007, 18:16:13 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 października 2007, 18:30:19 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Przy braku sterow tez niczego nie znajduje :-).

edit: plyta gparted niczego nie znajduje, gparted w ubu 6.12 tez, w 7.05 niby moge cos zrobic - ale okazuje sie, ze nie moge nic :\ nie dalo sie usunac niczego. Ustawilem nowa etykiete dysku - czyli niby partycji niet - ale przy probie stworzenia nowych okazuje sie, ze stare "sa podmontowane". Czyli generalnie cos spsułem :\. Jedyny plus, ze nie mam tam zadnych danych (poza ubu, ktory byl niby zainstalowany - ale pewnie i tak teraz juz go nie ma :\). Zostawiam to, ide poczytac plugawą gazete plujke i ogladac kreskowki - bo sie sfrustruje totalnie :\.


SYGNATURA ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ MODERATORA

 Gość ericsson8 Kopiuj nick (10.0.0.*->83.16.4.*)
Wypowiedź dodana: 23 lipca 2008, 22:18:32 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 23 lipca 2008, 22:29:15 po raz 1-wszy przez: Dżyszla
« Opcje

Problem rozwiązany??? jesli nie to pomogę jak coś to pisac na ***@***.pl Pozdrawiam

Moderowane przez Dżyszla :

Jeśli chcesz pomóc, to na Forum!

 
Idź do strony:1

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź
Wątekinstalacja openSUSE
Jak robić partycje?
Porady / Oprogramowanie, systemy operacyjne8116 20.02.2009 12:14:39
WątekInstalacja naprawcza w Win7 Ultimate
Czy z poziomu instalatora można naprawić Windows 7?
Porady / Oprogramowanie, systemy operacyjne4673 5.07.2012 00:20:42
WątekProblem z DE PowerPack
Problem z Dekoder Elektronika PowerPack
Komentarze / Moje programy i teksty / Dekoder Elektronika2361 25.08.2008 23:14:38
WątekProblem z USB 2.0Porady / Sprzęt111 210 13.02.2008 10:42:04
WątekProblem z FFPorady / Oprogramowanie, systemy operacyjne5110 23.01.2008 19:39:50

Nowa wypowiedź

Nowa wypowiedź
Nie jesteś zalogowany; będziesz traktowany jako gość!
Zaloguj Zaloguj
Nick (gość): | Przepisz ten kod [?]: ba070:
Tekst:

 

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie
Helion.pl  
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.
Ładowanie...

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2017 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 22.09.2014 12:12
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw