Forum

Problemy z dyskiem twardym po probie instalacji Ubuntu

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek Forum > Porady > Sprzęt > Problemy z dyskiem twardym po probie instalacji Ubuntu

Idź do strony:1
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 25 z 25
 Gość PiotruśSzpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 12 kwietnia 2008, 21:25:21
« Opcje

Probowalem juz poradzic sie na kilku forach ale nigdzie nikt mi nie pomogl, a problem nie wydaje sie jakos bardzo orginalny, jesli nie potrafisz mi pomoc, sprobuj moze zaproponowac jakies miejsce/forum gdzie moglbym pomoc znalezc:

Miesiac temu probowalem zainstalowac Ubuntu i od tego czasu moj PC stoi niesprawny...

3 razy mi sie wieszala instalacja na 15% ("Sprawdzanie systemu plikow")

I teraz kiedy probuje uruchomic komputer z dysku to mam "Blad ladowania systemu operacyjnego" jeszcze przed zaladowaniem tego Windowsowego GRUBa (bo mialem kilka systemow - jakies 2 czy 3 XPeki z czego jeden dzialajacy a pozostale to jakies z bledami jeszcze nie usuniete, zostawione dla moich dokumentow pulpitow itp)
probowalem uzywac polecen FIXBOOT i FIXMBR - jedyny efekt to ze mi sie zmienilo na "Error loading operating system"...

Caly czas moge odpalic Ubuntu z plyty, tylko ze z moim 256MB RAM dziala to bardzo kiepsko...

Wiec sprobowalem dolozyc troche RAMu. Proba wejscia do trybu graficznego (takze uproszczonego) konczyla sie na tym ze pojawial sie migajacy kursor i nic wiecej

Zauwazylem cos dziwnego - kiedy w kompie siedzi 256 MB (2x 128 ) SDRAM to ten kursor pojawia sie na sekunde ale szybko przechodzi dalej do normalnego uruchamiania (tylko ze z 256 chodzi jak by chcial a nie mogl - chyba ze to problem procesora czy czegos innego), a kiedy w kompie siedzi 512 albo 768 MB DDR to jest ten kursor i dalej nie idzie...
Zaraz sprawdze jeszcze jak bedze przy 256 i 2x256 DDR...

Probowalem odzyskac GRUB za pomoca SUPER GRUB DISK - problem byl taki ze nie pamietalem ktore partycje maja na sobie Windows ale probowalem te na ktorych wydawalo mi sie ze byl - mam 4, na dwoch byl Windows, jeden uszkodzony (teraz juz wiem ze probowalem raczej z tymi dwoma partycjami z Windowsem)- probowalem roznych opcji (Fix Boot, Boot, Actualize Partition itp...) - teraz dostaje nowy komunikat - NTLDR is missing
Zgodnie z supportem MS probowalem odpalic z plyty XP i skopiowac NTLDR ale teraz mi sie nie odpala plyta XP - brak pliku jakiegos
Wszedlem do linuxa zeby sprawdzic co jest na ktorej partycji i teraz Ubuntu widzi tylko dwie - te na ktorych nie bylo Windowsa... Te na ktorych jest (to sa te same ktore probowalem odzyskac z SGD) nie sa zamontowane
Dzialajacy windows mam na partycji dev/hda5 - czyli na pierwszej partycji logicznej, ktora, jako jedna z dwoch, nie montuje sie teraz w Ubuntu a partycjonowanie dyskow przy instalacji nie wykrywa jej systemu plikow (ntfs)

Probowalem recznie zamontowac dev/hda5, oto efekt:
"NTFS signature is missing.
Failed to mount '/dev/hda5': Invalid argument
The device '/dev/hda5' doesn't have a valid NTFS.
Maybe you selected the wrong device? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/hda, not /dev/hda1)? Or the other way around?"

Bardzo nie chcialbym stracic danych z tego dysku... :-/

Błąd NTFSa wystepuje zarowno przy probie montowania poleceniem mount jak i przy dodaniu odpowiedniej linijki do /etc/fstab

Swoja droga w fstab nie mam zadnych montowan:

Kod:

unionfs / unionfs rw 0 0
tmpfs /tmp tmpfs nosuid,nodev 0 0

^ to jest caly moj plik fstab

a tutaj jeszcze co mi wyswietla fdisk -l /dev/hda

Kod:

Disk /dev/hda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x276a276a

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 2611 20972826 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 2612 13054 83883397+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda3 13055 28100 120856995 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda4 28101 30401 18482782+ 83 Linux
/dev/hda5 13055 19581 52428096 7 HPFS/NTFS
/dev/hda6 19582 28007 67681813+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda7 28008 28100 746991 82 Linux swap / Solaris

Teraz dopiero zauwazylem te plsuy moze one maja cos z tym wspolnego? Windowsy sa na dysku hda1(uszkodzony) i hda5(dobry przed Ubuntu)
Wszystkie polecenia wykonywalem na LiveCD bo jak juz mowilem zainstalowac Ubuntu z niewiadomych powodow nie moge...

EDIT:
Nikt nie odpowiada a ja mam nowe problemy:

Dostalem rade zeby uzyc jeszcze raz polecenia mount ale z dodatkowa opcja:

Kod:

sudo mount /dev/hda5 /mnt/WinXP -o force

Wykonanie tego polecenia zaskutkowalo zatrzymaniem sie konsoli (tzn konsola dzialala ale tak jakby cos wykonywala - jak naciskalem klawisze to bylo ||^C ||^A itp. reszta Ubuntu praktycznie nie reagowala poza mysza)
Zresetowalem wiec komputer (to bylo glupie moglem sprobowac przerwac operacje itp, ale jakos na to nie wpadlem w tym momencie)

Przy starcie przy wykrywaniu pojawilo sie:

Kod:

Pri Master HDD Error
Run Setup

i teraz juz mi nawet BIOS tego dysku nie wykrywa (Ubuntu tez nie, plyta Windowsowa - ktora nagle zaczela dzialac - tez wyrzuca ze nie ma zadnego dysku twardego)

Podlaczylem dysk do drugiego kompa z dzialajacym systemem. BIOS go wykryl, Systemowy CHKDSK zaczal sprawdzanie jednej z partycji (jednej z tych na ktorych nie ma Windowsa), sprawdzil pliki, ale zatrzymal sie przy 96% sprawdzania indeksow... Musialem zresetowac kompa. Po ponownym odpaleniu pominalem sprawdzanie dysku.

Windows XP na drugim komputerze wykrywa wszystkie 4 partycje. Do dwoch partycji bez systemow mozna wejsc (tej w ktorej nie udalo sie sprawdzic indeksow tez). Dwie pozostale (z systemami, te ktore probowalem naprawiac za pomoca SGD) po probie otwarcia zwracaja komunikat:

Kod:

Dysk w stacji dyskow C /*(w przypadku drugiego F)*/ jest niesformatowany.
Czy chesz sformatowac go teraz?

Partycje te nie maja swoich etykiet tylko "Dysk lokalny"
Po wejsciu we wlasciwosci tych partycji nie mozna zobaczyc ich pojemnosci ani zapelnienia jest tylko "Typ: Dysk lokalny" i "System plików: RAW" reszta to 0
Pojemnosc partycji mozna sprawdzic natomiast we wlasciwosciach sprzetowych dysku na zakladce 'Woluminy' po kliknięciu 'Wypełnij'

Zastanawiajacy jest system plikow - RAW - partycje mialy system NTFS...

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 12 kwietnia 2008, 21:25:22

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.27.61.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 kwietnia 2008, 22:06:52
« Opcje

Sprawdz SMART dla tego dysku.


Duszołap

 Zarejestrowany, zwieszony Stasiek-j Mężczyzna Kopiuj nick (83.26.94.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 kwietnia 2008, 23:19:26
« Opcje

Jaqk na mój gust, to prawdopodobnie dysk (w sensie: fizyczny sprzęt) Ci się sypie i stąd problemy...

Jak pisał Soul, podaj SMART (odczytasz go jednak tylko na kompie, w którym BIOS wykrywa ten dysk).
Zwróć też uwagę, czy z dysku nie dobiegają dziwne dźwięki (stukanie, terkot itp. )


Stasiek

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 13 kwietnia 2008, 00:04:29 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 kwietnia 2008, 00:05:17 po raz 1-wszy
« Opcje

Nie zauwazylem zadnych dziwnych dzwiekow

Troche to dziwne zeby sie popsul sprzetowo poniewaz
1) to dosyc nowy dysk WD - one podobno rzadko sie psuja
2) wszystko dzialalo bez problemu do momentu proby zainstalowania ubuntu
3) wydaje mi sie ze moglem przegladac wszystkie 4 partycje na Ubuntu do momentu proby naprawiania ich za pomoca SGD (nie bardzo znalem obsluge tego programu wiec wybierajac rozne opcje moglem niechcacy cos sp...suc ;-) )
4) dysk wykrywalem na moim komputerze do momentu proby force i mojego glupiego resetu
Czyli wyglada jakby wszystko bylo spowodowane po kolei moimi dzialaniami...

*** Dodano o 00:05:17: *** (Autoscalanie)

W jaki sposob moge sprawdzic ten SMART?

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 13 kwietnia 2008, 03:30:40 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 13 kwietnia 2008, 03:32:34 po raz 1-wszy
« Opcje

Hip! Hip! Hurra! Udalo mi sie przywrocic w koncu ten dysk...
Tylko nawet w sumie nie wiem jak to sie stalo...
Chyba problem tkwil w tym ze za pierwszym razem po FIXBOOT i FIXMBR nie wykonalem 'bootcfg /rebuild'...
Natomiast na pytania jak to sie stalo ze teraz nagle zaczal znowu dzialac dysk, oraz ze nagle udalo mi sie wejsc do konsoli odzyskiwania na plycie XP nie jestem w stanie udzielic odpowiedzi ktora zawierala by jakiekolwiek racjonalne wyjasnienie...
Ktos mowil ze 13 jest pechowa?

*** Dodano o 03:32:34: *** (Autoscalanie)

Zanim nastepnym razem sprobuje zainstalowac Linuxa dwa razy sie zastanowie i zrobie porzadne kopie danych...

 Zarejestrowany, zwieszony _Robbie_ Mężczyzna Kopiuj nick (87.248.31.*) |  
Wypowiedź dodana: 13 kwietnia 2008, 10:44:05
« Opcje

Nic sie nie dzieje bez przyczyny. Pytales na ubuntuforums.org? Jesli znalazles blad w systemie, to trzeba go naprawic. Jesli nie, to powinienes dowiedziec sie dlaczego stalo sie to co sie stalo.
Btw - mimo to sprawdz SMARTa. Jak sprawdzic? Mozesz to bez problemu wygooglowac:
http://www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=SMART+hhd&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8


Robbie

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 14 kwietnia 2008, 04:14:01
« Opcje

Moj smart wyglada OK, oto on:
http://img389.imageshack.us/img389/8791/smartxb0.jpg

Natomiast sprawdzilem dzienniki systemowe (jakos wczesniej tego nie robilem) i znalazlem duzo bledow.
W aplikacja bardzo czesto powtarza mi sie seria 3informacje: RichVideo, SecurityCenter, MySQL a nastepnie 3 bledy i jedna informacja w LoadPerf.
Pierwsze 3 informacje wystepuja tez same, ale LoadPerf jesli wystepuje to zawsze po nich...
Poza tym bardzo czesto pojawia sie tez ostrzezenie Userenv dotyczace jakiegos niezwolnienia rejestru podczas wylogowania...

Za to w systemie mam duzo bledow W32Time (ale te wydaje mi sie ze sa zwiazane z tym ze probowalem wielokrotnie blednych konfiguracji sieci)

Moje podstawowe pytanie jest - czy udostepnienie komus calego pliku dziennika jest bezpieczne i jakie dane moze ktos niezyczliwy z takiego dziennika wyciagnac?

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 14 kwietnia 2008, 18:13:58
« Opcje

W zasazdie daje mu wiedzę głównie o zainstalowanych aplikacjach (niektórych) oraz ew. pośrednio o wersjach bibliotek/programów, ergo potencjalnych niezałatanych dziurach.

Co do dysku - wykonałbym kompleksowy test powierzchni (wraz z nieużywanym obszarem i najlepiej z testem zapisu) - może zająć kilka godzin! Program - poszukać na stornie producenta dysku.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 12:10:23
« Opcje

A czy moze ktos sie orientuje co to za bledy sa co mi sie pokazuja? Jesli potrzeba dokladniejszych danych to napiszcie...

Pytanie z innej beczki - wymienilem plyte glowna z procesorem, RAMem, oraz grafike i teraz nie uruchamiaja mi sie Windowsy (po ladowaniu sterownikow pojawia sie na sekunde niebieski ekran (chyba ze zrzutem pamieci fizycznej ale nie jestem pewien) i komp sie resetuje). Zainstalowalem 3ciego i on sie uruchamia bez problemu. Co trzeba zmodyfikowac w poprzednich instalacjach zeby sie uruchamialy (nie uruchamiaja sie nawet w trybie awaryjnym)?
Nie uruchamia sie teraz tez Ubuntu w normalnym trybie (po zaladowaniu pojawiaja sie pionowe paski)
W bezpiecznym trybie graficznym uruchamia sie normalnie.

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 12:20:31
« Opcje

A czy moze ktos sie orientuje co to za bledy sa co mi sie pokazuja? Jesli potrzeba dokladniejszych danych to napiszcie...

Błędy w sensie które?

Pytanie z innej beczki - wymienilem plyte glowna z procesorem, RAMem, oraz grafike i teraz nie uruchamiaja mi sie Windowsy (...)

http://www.dzyszla.aplus.pl/porada-8.html - jeśli zmieniłeś chipset to musisz reinstalować. Wszak skąd ma mieć sterowniki Windows po zmianie?


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 13:28:26
« Opcje

Cytat:
"Błędy w sensie które?"
Cytat:
"Natomiast sprawdzilem dzienniki systemowe (jakos wczesniej tego nie robilem) i znalazlem duzo bledow.
W aplikacja bardzo czesto powtarza mi sie seria 3informacje: RichVideo, SecurityCenter, MySQL a nastepnie 3 bledy i jedna informacja w LoadPerf.
Pierwsze 3 informacje wystepuja tez same, ale LoadPerf jesli wystepuje to zawsze po nich...
Poza tym bardzo czesto pojawia sie tez ostrzezenie Userenv dotyczace jakiegos niezwolnienia rejestru podczas wylogowania...

Za to w systemie mam duzo bledow W32Time (ale te wydaje mi sie ze sa zwiazane z tym ze probowalem wielokrotnie blednych konfiguracji sieci)"

Cytat:
"(...) jeśli zmieniłeś chipset to musisz reinstalować. Wszak skąd ma mieć sterowniki Windows po zmianie?"

:/ Czyli wszystkie moje dlugie i zmudne proby odzyskiwania starego systemu byly zbedne... Nie ma to jak sie obudzic z reka w nocniku :-P (mowie o tych wczesniejszych probach zwiazanych z Ubuntu)

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 13:51:49
« Opcje

Ubuntu szybciej sobie poradzi przez wzgląd na sprawdzanie i ładowanie sterowników przy starcie (przez co start tego systemu trwa tak strasznie długo), ale też do pewnego stopnia.

Co do dziennika - musiałbyś podać jeszcze konkretny komunikat błędów (po dwukrotnym kliknięciu).
Wspomniane ostrzeżenie jest dość częstym przypadkiem i nim nie trzeba się szczególnie przejmować.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 13:53:41 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 15 kwietnia 2008, 14:01:03 po raz 1-wszy
« Opcje

PS. Chipset zmienilem i to dosyc radykalnie bo z P4 na AMD.
Swoja droga nie wiem czy nie powinienem wymienic tez zasilacza (Megabajt 350W) przy tej konfiguracji (AMD 2600+, WinFast6600 (korzysta z zasilania dodatkowego prosto z zasilacza - jak dyski), 1GB RAM, nagrywarka CD, odtwarzacz DVD i dysk WD250)

*** Dodano o 13:55:23: *** (Autoscalanie)

No tak, ale ja to Ubuntu uruchamiam z LiveCD (bo jak juz pisalem wczesniej nie moge go zainstalowac na moim dysku nie wiem dlaczego). A przeciez z LiveCD nie powinno miec zadnych problemow?

*** Dodano o 13:56:46: *** (Autoscalanie)

Acha, bo ja nie napisalem tego wczesniej - Ubuntu (z LiveCD) uruchamia sie tylko w bezpiecznym trybie graficznym - w normalnym po zaladowaniu pojawiaja sie tylko pionowe paski dziwne...

*** Dodano o 13:59:14: *** (Autoscalanie)

A wczesniejsze proby odzyskania, nie wiem czy czytales caly temat, dotyczyly odzyskania Windows (a napisalem ze zwiazane z Ubuntu bo wszystkie problemy wynikly po nieudanych probach instalacji Ubuntu - zawieszal sie na 15% - sprawdzanie systemu plikow)

*** Dodano o 14:01:03: *** (Autoscalanie)

Komunikatow nie podam teraz bo sa na starym systemie, wiec dopiero jak zmienie spowrotem plyte glowna na stara... Chyba ze da sie do nich jakos dostac z poziomu drugiego systemu?

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 21:04:23
« Opcje

Jeszcze dwa pytania:
Everest pokazuje mi ze AGP jest wylaczone - co to znaczy? Przeciez mam grafike na AGP?
Dodatkowo pokazuje ze AGP jest ustawione na 4x, a moze byc ustawione na 8x...
W BIOSie mam ustawione na Auto - zmienic to na 8x?
I jeszcze jeden wpis w BIOS:
AGP Aperture Size - 64M > nie wiem czy o to chodzi, ale grafike mam 128MB wiec chyba tez mozna to zmienic?

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 21:45:56
« Opcje

Szkoda się bawić w odczyt dziennika inaczej niż spod systemu danego.
Co do AGP - upewnij się że jest załączone zarówno w BIOSie jak i w sterownikach DirectX (start/uruchom: dxdiag) a także ewentualnie w samych sterownikach graficznych. Pomiędzy 4x a 8x prawie różnicy nie ma, więc pozostaw na auto.
AGP Aperture Size to ustawienie dotyczące buforowania w pamięci RAM - nie ma nic wspólnego z pamięcią karty grafiki. Generalnie im więcej tej drugiej tym bardziej ogranicza się tą opcję, z kolei powiększa się ją proporcjonalnie do ilości pamięci RAM w komputerze.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 22:19:02 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 15 kwietnia 2008, 22:20:21 po raz 1-wszy
« Opcje

Nie ma roznicy miedzy 8x a 4x? To po co jest w ogole 8x? No i czy nie lepiej ustawic mimo wszystko na 8x skoro mozna? Jak dziala auto?

*** Dodano o 22:20:21: *** (Autoscalanie)

A co do AGP to nigdzie nie widze w BIOSie opcji AGP - Enable/Disable...

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 23:17:10
« Opcje

Teoretycznie prędkość przy AGP 8x powinna wynosić 2GB/s wobec 1GB/s dla 4x. Ale cały trik polega na tym, że nic takiego transferu nie potrzebuje, a jeśli nawet - to pamięć komputera nie mogłaby zajmować się niczym innym, co jest sytuacją nierealną :] Ponadto specyfika wykorzystania tak zwielokrotnionej prędkości przy zastosowaniu identycznego taktowania sprawia, że i tak się nie da wykorzystać teoretycznej przepustowości w praktycznych zadaniach.

A jesteś pewien, że masz kartę z obsługą AGP 8x?
tryb Auto działa tak, że negocjowana jest najszybsza możliwa prędkość, przy której nie nastąpiły zakłócenia transmisji.

W BIOSie może się skrywać pod inną nazwą, może też nie być... Co ze sterownikami grafiki i modułem diagnostycznym DirectX? Być może w samych sterownikach zostało wyłączone tylko?


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.27.60.*) |  
Wypowiedź dodana: 15 kwietnia 2008, 23:49:49
« Opcje

Jak AGP moze byc calkowicie wyłączone? Moze byc co najwyzej niewykrywane. Jest to często spotykany problem, np. ze sterownikami.


Duszołap

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 16 kwietnia 2008, 01:44:21
« Opcje

Ustawilem wiec AGP Aperture size na 256M (karta ma 128 MB, RAMu siedzi 1GB - bedzie OK? zmniejszyc? zwiekszyc?)

Czy grafika obsluguje 8x - w Everest pokazuje procesor graficzny jako "AGP 8x: nVIDIA(...)" a w jego opisie "Typ magistrali - AGP 8x".


Wlasnie nie wiem jak, ale tak mam w Everest w opisie Northbridge:
"Kontroler AGP:
Wersja AGP - 3.00
Stan AGP - Wyłączone
Urządzenie AGP - nVIDIA GeForce 6600 AGP
Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP - 256 MB
Obsługiwane szybkości AGP - 1x, 2x, 4x, 8x
Bieżąca szybkość AGP - 4x
Fast-Write - Obsługiwane, Wyłączone
Side Band Adressing - Obługiwane, Wyłączone"

A w problemach i sugestiach:
"Problem - AGP jest wyłączone. To może zmniejszyć wydajność.
Problem - Obecna szybkość AGP jest mniejsza od największej obsługiwanej. To może zmniejszyć wydajność."

Problem chyba jest w braku sterownikow (DirectX nie wykrywa urzadzenia w ogole)

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 16 kwietnia 2008, 08:19:09 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 16 kwietnia 2008, 08:28:34 po raz 1-wszy przez: Dżyszla
« Opcje

128 by wystarczyło. W rezultacie i tak to ma tak znikomy wpływ - z resztą możesz sam wykonać testy przy użyciu benchmarków i dobrać najlepszą wartość dla Twojej platformy.

Jeśli już upewniłeś się, iż w sterownikach nie ma opcjy, która spowodowała wyłączenie AGP i Fast-Write, to zainstaluj ponownie Sterowniki grafiki i płyty głównej po ich wcześniejszym usunięciu (najlepiej w trybie awaryjnym, jeśli pozwolą). W BIOSie i sterownikach (jeśli pozwalają) włącz Fast-Write.

Jak AGP moze byc calkowicie wyłączone? Moze byc co najwyzej niewykrywane. Jest to często spotykany problem, np. ze sterownikami.

Chodzi o wyłączenie funkcjonalności AGP, przez co port działa jak PCI (choć chyba pozostaje 66MHz taktowanie, ale wyłączone jest strumieniowe przesyłanie (pipeline); no i dalej jest to interfejs ST-SM z ograniczonym dostępem operacji I/O). Jest to jak najbardziej możliwe.

*** Dodano o 08:21:31: *** (Autoscalanie)

Aha - najpierw deinstalujesz wszystko, potem instalujesz płytę główną a następnie grafikę.

A już się zgubiłem - my jeszcze coś o temacie wątku mówimy, czy już nie? Bo zeszło na zupełnie boczny tor.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 17 kwietnia 2008, 00:27:51 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 17 kwietnia 2008, 00:29:45 po raz 1-wszy
« Opcje

A jeszcze, czy lepsze beda sterowniki od nVidii (Forceware 169.21) czy te od Leadteka (bo karta jest WinFast A6600TD - CD9.2 Driver 77.77)?

No tak, maly Offtop sie zrobil :-)
Ale to nie do konca z mojej winy bo pytania na temat zostaly pominiete - dlaczego:
1.Ubuntu (z LiveCD) uruchamia sie tylko w bezpiecznym trybie graficznym - w normalnym po zaladowaniu pojawiaja sie tylko pionowe paski dziwne?
2.Instalacja Ubuntu wiesza mi sie za kazdym razem na 15% - sprawdzanie systemu plikow?

W ogole to wielkie dzieki za ogromna pomoc, takiej rzeczowej nie dostalbym chyba nigdzie indziej! :-) A musze przyznac ze jak wszedlem na strone to myslalem ze tutaj raczej takiej nie znajde - wyglad strony jest bardzo mylacy...

*** Dodano o 00:29:45: *** (Autoscalanie)

(slowo "dlaczego" to czesc pytan po dwukropku, nie odnosi sie do zdania przed myslnikiem)

AvatarZarejestrowany, zwieszony _qlus_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.22.107.*) |  
Wypowiedź dodana: 17 kwietnia 2008, 18:32:19
« Opcje

Smart nie wygląda ok. Jeden sektor potencjalnie do remapowania (C5).

 Gość Piotruś Szpan Kopiuj nick (82.210.180.*)
Wypowiedź dodana: 18 kwietnia 2008, 20:34:15
« Opcje

A czy to remapowanie (albo niewykonanie go) wiaze sie z mozliwoscia utraty danych?
Czy mozna ten dysk oddac na gwarancji w zwiazku z tym? W dyskach podobno jak sie pojawiaja problemy to znaczy ze bedzie ich wiecej?

Ktos moze mi powiedziec ktore sterowniki do grafiki beda lepsze?

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 18 kwietnia 2008, 23:52:13
« Opcje

Ad 2. a co rozważasz? generalnie najlepiej przetestować kilka samemu przy uzyciu benchmarków :-) (vide http://forum.dzyszla.aplus.pl/topic55-343.html#p15090)


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

AvatarZarejestrowany, zwieszony _qlus_ Mężczyzna Kopiuj nick (83.22.85.*) |  
Wypowiedź dodana: 21 kwietnia 2008, 22:55:09 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 21 kwietnia 2008, 22:56:08 po raz 1-wszy przez: _qlus_
« Opcje

A czy to remapowanie (albo niewykonanie go) wiaze sie z mozliwoscia utraty danych?

http://www.ariolic.com/activesmart/smart-attributes/current-pending-sector-count.html

 
Idź do strony:1

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź
Wątek zamkniętyProblem z dyskiem.. ?Porady / Sprzęt614 100 22.07.2007 12:20:39
Wątekproblem z dyskiem lapek HPPorady / Sprzęt18272 15.11.2007 17:18:09
WątekWindows SP3 PL
Wrażenia po instalacji Service Pack 3 dla Windows XP
Porady / Oprogramowanie, systemy operacyjne371 890 10.06.2008 22:07:44
Wątek zamkniętyproblemy z płytą głównąPorady / Sprzęt10161 10.10.2007 14:47:21
WątekProblemy ze stablinością
Komputer się zawiesza przy 3DMarku i grach
Porady / Sprzęt6162 25.08.2009 19:40:28

Nowa wypowiedź

Nowa wypowiedź
Nie jesteś zalogowany; będziesz traktowany jako gość!
Zaloguj Zaloguj
Nick (gość): | Przepisz ten kod [?]: a6725:
Tekst:

 

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie
Helion.pl  
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.
Ładowanie...

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2017 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 22.09.2014 12:12
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw