Forum

dec2bcd c++

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek zamknięty Forum > Porady > Programowanie > dec2bcd c++

Jak zamienić liczbę dziesietną na liczbę zapisaną w kodzie BCD
Idź do strony:« Poprzednia12
Ocena: (Ocen: 1)
Wypowiedzi 26 - 34 z 34
AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 12:08:40
« Opcje

Niestety nie ma prostej metody na wyświetlenie liczby w zapisie binarnym (a przynajmniej nie spotkałem się). Jest za to prosta metoda na wyświetlenie jej w zapisie szesnastkowym - służy do tego symbol %x, który właśnie został w programie zastosowany. Aby wyświetlić binarnie, musiałbyś teraz napisać funkcję to czyniącą, którą notabene już podałeś na początku (nieco modyfikując i przekształcając na funkcję rekurencyjną):

WriteBin(unsigned char liczba)
{
if (liczba=0) return;
WriteBin(liczba/2);
printf("%d",liczba%2);
}


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 12:08:41

 Zarejestrowany, zwieszony fenomenolog Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 12:19:09 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:43:45 po raz 1-wszy przez: fenomenolog
« Opcje

I to miałbym dodać po int main?

*** Dodano o 12:37:13: *** (Autoscalanie)

Przerobiłem to tak

#include <iostream>
#include <cstdlib>
using namespace std;

void WriteBin(unsigned char liczba)
{
if (liczba=0) return;
WriteBin(liczba/2);
printf("%d",liczba%2);
}

int main()

{
unsigned int liczba;
cout << "Podaj liczbę (0-99): ";
cin >> liczba;

WriteBin(liczba);
printf("Liczba w postaci BCD: ", liczba);
system("PAUSE");
}

ale po skompilowaniu, uruchomieniu i wpisaniu liczby, okienko wywala błąd systemowy (program przestał działać).

*** Dodano o 12:43:45: *** (Autoscalanie)

Nie, nie, chyba coś pokręciłem.

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 15:58:53
« Opcje

printf("Liczba w postaci BCD: "); WriteBin(liczba);

jak już. Ale to nie pokaże w kodzie BCD, lecz binarnie. Funkcja WriteBin wyświetla binarny zapis przekazanej jako parametr liczby.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony fenomenolog Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 17:03:36 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 17:09:16 po raz 1-wszy przez: fenomenolog
« Opcje

No to ja już nie wiem, poddaje się. Ale dzięki za ogólną pomoc.

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 17:43:26
« Opcje

Ale czego? Wcześniejsze funkcje dokonywały konwersji pomiędzy kodami. Ta funkcja wyświetla binarny zapis liczby...

Jeśli masz czerwoną farbę i zielone pudełko, to chcą otrzymać czerwoną kulkę w zielonym pudełku najpierw ją malujesz, a pomalowaną wkładasz pod pudełka. Przy użyciu samej farby czy samego pudełka nigdy nie dostaniesz pudełka z kulko danego koloru. Wszystko musi współgrać ze sobą we właściwej kolejności.

Po prostu proponuję poczytać, czym są funkcje, jak działają, jak konstruuje się sam program, bo odnoszę wrażenie, że po prostu nie masz na ten temat żadnej wiedzy, przez co nawet nie ma jak tłumaczyć. Nauka zasad działania nie jest trudna, ale konieczna.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony fenomenolog Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 17:53:17
« Opcje

Kurcze, może nie mam, ale to dopiero liceum ;D W PHP udało mi się to zrobić ;D

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 17:59:10
« Opcje

To czemu nie przeniosłeś kodu z PHP? Różnice są niewielkie. Poza tym podejrzewam, że robiłeś bez użycia jakichkolwiek własnych funkcji. Owszem, da się, ale to własnie podnoszenie wartswy abstrakcji ma na celu uproszczenie zapisu programów.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony fenomenolog Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 18:27:12
« Opcje

z php??...

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 19:18:46
« Opcje

Składnia jest w zasadzie identyczna.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 
Idź do strony:« Poprzednia12

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź

Wątek zamknięty - nie można już do niego dodawać nowych wypowiedzi

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie
Helion.pl  
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.
Ładowanie...

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2017 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 22.09.2014 12:12
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw