Forum

Flash - cwiczenie czyni mistrza...

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek zamknięty Forum > Porady > Programowanie > Flash - cwiczenie czyni mistrza...

...albo pozwala trzymac poziom ;-)
Idź do strony:12Następna »
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 25 z 31
 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 9 maja 2008, 18:18:13 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:43:02 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

mam jeden maly problem.

Jaką rozdzielczość strony dobrac do stronki we flashu ?
I czy to ma jakis wpływ na owego flasha czy bez roznicy ?
W htmlu wziałbym pewnie 1280x1024 :-P a tu nie wiem czy cos sie nie posypie... No i zeby nie bylo - jest to pierwsza strona www jaką pisze od podstaw bez znajomiści html, php, flash`a :-D
lubie wyzwania :-D i zawsze rzucam sie na gleboką wodę :-P

Moderowane przez _domestos_ :

przeniesione z Naj... reklamacje, sugestie - standardowo, via pw


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 9 maja 2008, 18:18:14

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 9 maja 2008, 18:52:13 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:31:48 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Przygotuj stronę tak, aby dało się wyświetlić na szerokości 740 (dla 800x600) lub względnie ok 960 (dla 1024x768). Nie rób dla większych rozdzielczości, bo mało osób wciąż używa. No i flash strasznie zjada zasoby procesora.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 9 maja 2008, 22:09:53 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:32:03 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

czy ja wiem...
Simple viewer malo wsysa ;-)


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 10 maja 2008, 21:44:53 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:28:33 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

**Error** Scene=Scene 1, layer=anim, frame=1:Line 1: Clip events are permitted only for movie clip instances
onClipEvent (load) {

Total ActionScript Errors: 1 Reported Errors: 1

ktoś mi może powiedzieć o co w tym biega ??

Poprawiłem 7 błędów ale tego nie moge usunąć.

Cały kod wygląda tak .:

onClipEvent (load) {
this.onRollOver = function() {
this.onEnterFrame = function() {
if (this._currentframe<this._totalframes) {
this.nextFrame();
} else {
delete this.onEnterFrame;
}
};
};
this.onRollOut = this.onReleaseOutside=function () { this.onEnterFrame = function() {if

(this._currentframe>1) {this.prevFrame();} else {delete this.onEnterFrame;}};};
}

*** Dodano o 21:45:41: *** (Autoscalanie)

nie wiem jak w czymś takim można 7 błędów zrobić :-/

ale najczęściej było to : zamiast ;


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 10 maja 2008, 22:33:07 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:29:02 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

ok juz wiem co bylo nie tak :-P


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 10 maja 2008, 23:58:50 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:29:14 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Obiekt nie był stylu MoveClip :-)


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 00:19:54 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:29:30 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

powiem jedno...

7godzin siedzenia, pisania, robienia... a ja nawet nie mam zadnej pdostrony zrobionej xD
nawet nie chce sobie myslec jak mialaby wygladac ksiega gosci we flashu... chyba jednak kupie jakiegos gotowego w HTMLU :-D


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 01:59:11 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:29:40 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

czy ktoś by się podjął stworzenia strony takiej jak ta z np podstronami w stylu kontakt czy czegos na wzor ksiegi gosci, i jakiegos "about me" :p ?

za dobre słowo... :->
Bo na wiecej mnie obecnie nie stac...
Patrzylem na ceny szablonów ale te wiejskie i najtansze to kosztuja 150zł a te za 7zl to bym sobie nimi tylka nie podtarł :-P

ehhh w htlu to ja kiedys szablon umialem zrobic a dzisiaj albo ze zmeczenia, albo z braku umiejetnosci - nic mi kompletnie nie wychodzi :-/

*** Dodano o 02:01:25: *** (Autoscalanie)

a poza tym odkrylem, ze we flsahu nie da sie zrobic zadnych podstron aniz aktualizowac tekstu czy cos w tym stylu... to durne urzadzenie jest, choc ladnie wyglada :-P
Ale zas szablony z html + flash to parszywie drogie sa ;/

*** Dodano o 02:07:00: *** (Autoscalanie)

jak kogos interesuje co zrobilem rpzez 7 godzin dzisiaj to mam az tyle

http://www.speedyshare.com/325353251.html

xD
i szczerze to nie chce mi sie dalej robic :-(


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 08:16:05 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 19:15:50 po raz 1-wszy przez: Dżyszla
« Opcje

Ale to co podałeś jest utworzone przez program: http://www.piotrcichosz.prv.pl/

Flesh pozwala na na robienie podstron czy dynamiczną aktualizację tekstu. Grunt, to właściwie to oprogramować, aby nie ładowało się wszystko na raz, lecz dopiero po przejście na właściwą scenę, ta była ładowana.

*** Dodano o 08:24:47: *** (Autoscalanie)

Że pokażę moje stare menu strony:



Jakby co, to jest pod adresem: www.dzyszla.aplus.pl/old/Menu.fla

*** Dodano o 08:26:17: *** (Autoscalanie)

Jeszcze gwoli jasności - skłąda się niejako z dwóch "podstron" - pierwsza to ładowanie, podczas wyswietlania której jest ładowana druga scena. Po jej załadowaniu następuje automatyczne przejście do sceny 2.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 11:13:53 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:30:53 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

z tego co sieorientuje to galeria jest z singapore.
a mi chodzi o cos takiego aby oprocz samej galerii bło jeszcze jakies menu :-)
Poza tym, nie wiem jak we flashu zrobic aby po kliknieciu np na "o mnie" przenosilo mnie do podstrony...
np klikajac w galerie - otwieralby sie simpleviewer z obrazkami :-P
chyba jednak najrozsadniejszym bedzie zwykly banalny html i ramki w galerii...

*** Dodano o 11:32:08: *** (Autoscalanie)

Flesh pozwala na na robienie podstron czy dynamiczną aktualizację tekstu. Grunt, to właściwie to oprogramować,

dzyszla jaki znasz inny sposób na aktualizacje tekstu we flashu niz utworzenie tła z tekstem a nastepnie ustawienie go jako warstwy danej podstrony ?
Co więcej - w jaki sposób zrobiłbys we flashi księge gości tak ażeby możnabyło w niej zostawić odnośniki do e maili bądź www :->
pomijając już to - i tak flash jest zbyt skomplikowany dla kogos kto nawet HTMLA do konca nie zna.
Tak jak mówiłem - w takim banalnym skrypcie jaki podałem wyżej stworzyłem 7 błędów :-D a gdzie reszta strony..

*** Dodano o 11:34:04: *** (Autoscalanie)

hmm w sumie to z wykorzystaniem php mozna zrobic takie coś... ale php to ja ni huhu...


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 11:50:40 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 12:31:04 po raz 1-wszy przez: _domestos_
« Opcje

Można równie dobrze tworzyć wartwsy jak i wypełniać istniejace tekstem wczytywanym ze źródeł zewnetrzych (plik/baza/parametry).

Księga gości to niestety dane dynamiczne - sam w sobie flesh nic nie zdziała, ale z połączeniem z serwerem (wysyłanie odpowiednich zapytań, taki odpowiednik AJAXa) i właściwe skrypty działające na serwerze i po stronie serwera. Nie wiem, czy Flash potrafi się łączyć bezpośrednio z systemami bazodanowymi, bo wtedy byłoby jeszcze prościej - można by pominąć skrypty pośredniczące.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 14:54:09
« Opcje

damn...
moja cierplwiość się powoli kończy xD

http://tm-z.eu.interia.pl/

tak to wygląda xD

1- o mnie ładuje sie odrazu na starcie (tekst byle jaki byleby byl z racji tego ze to test)- powinno sie ładować po kilknięciu na "o mnie" po lewej stronie.
2- klikając na "o mnie" po lewej stronie - o mnie sie laduje tak jak powinno.
nie wiem dlaczego ąłduje się to odrazu na starcie - tak nie powinno być.
Do tego strona jest.. no wlasnie.. jakaś niewymiarowa;/
nie wycentrowana ani nic.
nie moge bo nie umiem podlinkowac galerii do galerii.
kontakt/linki - puste bo juz nie mam cierpliwosci do tego.


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 18:32:24 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 18:34:41 po raz 1-wszy przez: Vayshan
« Opcje

ok.
Poprawiłem kilka błędów.

http://tm-z.eu.interia.pl/

Klikając w menu o mnie - wyświtla się to co powinno :-)

Teraz Dżyszla licze na Ciebie :-P :-D

Jak podpiąć tą galerię .:

http://tmz.hekko.pl/

pod odnośnik "galeria" tak aby otwierała się tak samo jak zakładka o mnie. (galeria to gotowy skrypt ktory umieszczam na stronie i nie da sie go edytowac :-( dlatego miłoby było alby niezauwazalnie przeniosło do tej galerii..)

Do tego, w zakładce "linki" - jak umieścic linki aby po kliknieciu w nie - odsyłało do konkretnej strony ?
I na koniec - odnośnik do księgi gości.
Księga gości może byc w html`u pytanie tylko jak zrobić taka księge i jak ją podpiąć pod odpowiedni przycisk ?


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 19:17:02 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 19:17:53 po raz 1-wszy przez: Dżyszla
« Opcje

Nie wiem, czy jest jakaś możliwość includowania :-(

*** Dodano o 19:17:53: *** (Autoscalanie)

A linki - tak jak zwykłe przyciski, z tymże metoda - zobacz moje menu sobie. Ja już we flashu nie robiłem ładnych parę lat.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 19:47:02
« Opcje

sprawdzilbym ale...

Cytat:

unexpected file format


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 20:16:40
« Opcje

No tak... Adobe zerwało z kompatybilnością Macromedii :-(


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 21:01:59
« Opcje

czyli ze bez Dreamweaver ani rusz ?
hmm na trialowej powinno chyba pojsc... zaraz sciagne i zobacze...


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 21:38:33
« Opcje

Nie. Ja to robiłem w Macromedia Flash 5.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 maja 2008, 22:35:31 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 maja 2008, 22:37:54 po raz 1-wszy przez: Vayshan
« Opcje

a ja mam macromedia flash mx 2004... :->
Wiec czemu nie trybi ? :-(


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

 Zarejestrowany, zwieszony Stasiek-j Mężczyzna Kopiuj nick (83.26.93.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 maja 2008, 00:10:22 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 12 maja 2008, 00:11:23 po raz 1-wszy przez: Stasiek-j
« Opcje

a ja mam macromedia flash mx 2004... :->
Wiec czemu nie trybi ? :-(

No tak... Adobe zerwało z kompatybilnością Macromedii :-(

.. I wszystko jasne :-P
(Adobe w międzyczasie kupiło Macromedię)


Stasiek

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 maja 2008, 00:54:33 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 12 maja 2008, 01:30:57 po raz 1-wszy przez: Vayshan
« Opcje

no ale wersji 5 nie bylo tylko mx 2004 i chyba po tem dreamweaver...

whatever


mam buttona...
nadaje mu akcje .:

on(release){
getURL('www.pclab.pl','_blank);
}

i mi wywala

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 1: Mouse events are permitted only for button instances
on(release){

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 2: ')' or ',' expected
getURL(''_blank);

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 3: Unexpected '}' encountered
}

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 2: String literal was not properly terminated
getURL('www.pclab.pl','_blank);

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 3: ')' or ',' expected
}

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 1: Statement block must be terminated by '}'
on(release){

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 4: Syntax error.

Total ActionScript Errors: 7 Reported Errors: 7

pclab posluzylo mi za przypadkowy link z racji tego ze wtedy na pclabie siedzialem :-P

*** Dodano o 00:56:16: *** (Autoscalanie)

qrwa mnie juz jasna cholera trafia... :-( nie ma nigdzi egotowych skryptow ?? ;/ :-P

*** Dodano o 01:05:20: *** (Autoscalanie)

chyab sie powinienem pdoszkolic w angielskim :-/

*** Dodano o 01:30:57: *** (Autoscalanie)

poprawilem ale nadal widnieje

**Error** Scene=Scene 1, layer=Layer 1, frame=1:Line 2: ')' or ',' expected
getURL("www.pclab.pl","_blank)";

Total ActionScript Errors: 1 Reported Errors: 1

nie mam sil na dzisiaj do tego wic ide spac...

4ty dzien pisania storny a nie mam praktycznie nic.. xD


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 maja 2008, 08:47:24
« Opcje

Powinieneś spać więcej - cudzysłów nie z tej strony

no ale wersji 5 nie bylo tylko mx 2004 i chyba po tem dreamweaver...

To co ja niby mam? :-)

Oj, młodyś, młodyś...


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 maja 2008, 11:05:45
« Opcje

hmm nigdzie nie widzialem tego flasha :-)
Szkoda ze ten moj sobie nie da rady :-( skopiowalbym akcje :-P i po problemie :p


a spanie chyba faktycznie ma wplyw na moj mozg :-P
ze ja tego nie zauwazylem :-/


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 maja 2008, 14:28:01
« Opcje

getURL (adres, ramka);

Wiem, że mi się w nowszych wersjach trudniej też posługiwało Script Editorem. A flasha nauczyłem się z tutoriala dołączonego.

Zerknij na to - to chyba jest 5: http://www.wsu.kielce.pl/pub/progs/flashmx_trial_en.exe


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany, zwieszony Vayshan Mężczyzna Kopiuj nick (89.151.30.*) |  
Wypowiedź dodana: 12 maja 2008, 21:34:26
« Opcje

dzyszla ja to juz zrobilem 3h temu :p tylko teraz sie głowie nad podpięciem galerii + ksiega gosci... I "mail to"


Vanitas vanitatum et omnia vanitas... KONTO ZAWIESZONE

 
Idź do strony:12Następna »

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź
WątekJava scripts/flash (?)+ HTML
efekty flash na stronach www
Porady / Internet91 197 7.04.2008 20:01:33
Wątek zamkniętyWordpress + galeria flash
Jak scalić silnik Wordpress z galerią flash
Porady / Internet121 851 15.03.2009 16:56:37
WątekGdy uczeń przewyższa mistrza
Filmy i seriale, których druga seria była lepsza od pierwszej
Pogaduchy2174 8.03.2008 15:42:48
WątekCertyfikat z Delphi
Jak zdobyć tytuł Certyfikowanego Programisty Delphi - egzaminy, koszty, wymagania, poziom trudności
Porady / Programowanie2146 15.08.2012 09:59:54
Wątek zamkniętyniewidoczny post w "księdze gości"- albo błąd w wyświetleniu pola "ostatnia wypowiedź"Błędy na stronie4315 22.06.2007 23:47:45

Wątek zamknięty - nie można już do niego dodawać nowych wypowiedzi

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie
Helion.pl  
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.
Ładowanie...

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2017 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 22.09.2014 12:12
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw