Forum

Spontaniczne resety

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek Forum > Porady > Sprzęt > Spontaniczne resety

Idź do strony:1
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 13 z 13
 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.31.71.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 00:00:30 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 6 grudnia 2008, 00:03:15 po raz 3-ci przez: Soul
« Opcje

Od dłuższego czasu (chyba od początku... to co było 2 lata temu już mi blednie w pamięci ;-)) dręczą mnie resety w najróżniejszych momentach. Wszystko wiesza się na sekundę i potem reset. Zupełnie bez znaczenia jest czy leci Prime i 3Dmark jednocześnie, czy też patrzę w nieruchomy kursor na pustym pulpicie. Częstotliwość jest bardzo różnorodna. Raz przez tydzień nic, a np. wczoraj pięć razy.

Jakiś czas temu zauktualizowałem BIOS, wgrałem poprawki dotyczące hibernacji i przynajmniej nie ma resetów podczas średnio co drugiego wznawiania systemu.

Sprawdzałem RAM za pomocą Goldmemory, kości razem, a nawet pojedyńczo. Nic nie wykazał.

Miernikiem sprawdzałem linię 12V. Mam jednak 3 linie 12V. Czy to obojętne, do której wtyczki podłączę miernik? Jeśli tak, to od włączenia kompa w ciągu kilkudziesięciu minut 12,21V wzrosło do 12,24 i tak zostało. Obciążenie nie robiło żadnej różnicy.

Macie może jakieś sugestie?

Konfig: Core 2 Duo E6300, Asus P5B Deluxe, 2GB GeIL Ultra 800MHz, Antec TruePower Trio 430W, WinXP Pro


Duszołap

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 00:00:31

AvatarZarejestrowany, zwieszony Zonewelld Mężczyzna Kopiuj nick (0.0.0.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 13:00:56
« Opcje

Kiedyś miałem taką sytuację, pomogła wymiana zasilacza.
Choć trudno mi powiedzieć dokładnie, jak to zmierzyć i sprawdzić. Zgaduję, że nie możesz "wypożyczyć" żadnej zasiłki?


C2D 2.2GHz| FOXCONN P35A | 4x 1024MB Patriot 1066MHz | PALIT GeForce 8600GT | Amacrox Warrior 400W | Samsung SM940nw
___
There are only 10 types of people on the world: these who unterstand binary and these who don't...

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 18:57:21
« Opcje

+12V to raczej najmniej "szkodzące" napięcie (a linie faktycznie są dwie, rzadziej trzy). Dokonaj pomiarów na +5V i +3,3V oraz profilaktycznie +5VSB.

Wyłącz automatyczne uruchamianie ponowne Windowsa w razie błędów (znajdziesz we Właściwościach Mojego komputera) i jeśli pojawi się niebieski ekran - podaj informacje tam umieszczone.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.96.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 22:45:01
« Opcje

Dzieki :-) Moze uda mi się skombinować zasiłkę. Najpierw oczywiscie chcialbym jednak sam sprobowac dowiedziec sie czegoś.

Dzyszla, jak mam sprawdzić pozostałe napięcia miernikiem?

I jeszcze chciałbym się dowiedzieć, czy to obojętne, do której wtyczki podłączę miernik?


Duszołap

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 6 grudnia 2008, 23:28:10
« Opcje

Najlepiej wszystkie napięcia sprawdzać na wtyczce przychodzącej do płyty głównej pomiędzy poszczególnymi kolorami kabli, a kablem czarnym bądź obudową komputera.
Często osobnymi liniami ponadto są:
- zasilanie procesora z wtyczki 2x12V
- wszystkie napięcia na wtyczkach MOLEX/SATA


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany AlvinR Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.162.*) |  
Wypowiedź dodana: 7 grudnia 2008, 01:25:13
« Opcje

A tak wogóle - to jak tam z zasileniem z sieci 230V?
masz gniazdo 3 bolcowe czy 2?
jak 2 to może pomóc prostackie podłączenie obudowy kompa do kaloryfera

AvatarZarejestrowany, zwieszony G_no_M Mężczyzna Kopiuj nick (87.205.47.*) |  
Wypowiedź dodana: 7 grudnia 2008, 16:39:26
« Opcje

Uziemienie masz prawidłowe? Ja się ostatnio naszukałem, jak głupi, bo instalacja sprawna, gniazdko uziemione, a komp kopie. Przy telefonicznym wsparciu Szarego ( :piwo: ) znalazłem sprawcę - winnym okazał się być jeden z kabli zasilających.

Sprawdź miernikiem, czy nie masz gdzieś przerwy na uziemieniu.


GnoM

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.105.*) |  
Wypowiedź dodana: 8 grudnia 2008, 19:19:50
« Opcje

Sorry, ale nie bardzo wiem, jak mam sprawdzić napięcia we wtyczce włożonej w gniazdo.

Co do uziemienia, to nie mam kaloryfera i nie bardzo wiem, co dokładnie zrobić. Ale z tym nie ma problemu - mój tata jest elektrykiem. Kiedyś zakładał gdzieś nawet piorunochron, więc z pewnością coś doradzi :-D

Przez was upewniłem się, że moja znajomość sprzętu jest bardziej teoretyczna niż przypuszczałem. Zresztą, wszystko i tak wina zerowego poziomu fizyki w podstawówce jak i liceum ;-)


Duszołap

 Zarejestrowany AlvinR Mężczyzna Kopiuj nick (83.27.101.*) |  
Wypowiedź dodana: 8 grudnia 2008, 20:46:20
« Opcje

No to chyba mamy problem zdiagnozowany - brak uziemienia kompa.
Grafa lubi wtedy szaleć a to resetuje system.

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.105.*) |  
Wypowiedź dodana: 8 grudnia 2008, 22:56:01
« Opcje

Okazało się, że wszystkie gniazdka są uzerowane. To powinno wystarczyć. Jutro będę mógł sprawdzić miernikiem.


Duszołap

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 10 grudnia 2008, 18:34:04
« Opcje

Mierniki zwykle psoiadają takie specyficzne końcówki pomiarowe w postaci szpil - bez problemu można je wetknąć we wtyczkę włożoną do gniazda i dokonać pomiaru (od góry)


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.24.101.*) |  
Wypowiedź dodana: 10 grudnia 2008, 20:21:08
« Opcje

Uziemienie sprawdzone, nie ma ładunków na obudowie.

Te szpile w tym mierniku są za grube, ale niedługo jakoś sprawdzę też napięcia.


Duszołap

 Zarejestrowany Soul Mężczyzna Kopiuj nick (83.6.10.*) |  
Wypowiedź dodana: 11 grudnia 2008, 18:15:24 | Wypowiedź edytowana Ostatnio edytowana: 11 grudnia 2008, 18:24:52 po raz 1-wszy przez: Soul
« Opcje

Teraz było kilka dni przerwy.

Co ciekawe, od kilku dni nie włączałem Azureusa. Teraz włączyłem i po godzinie reset. Ale z pewnością nie jest to jedyna sytuacja w której komputer się resetuje.

*** Dodano o 18:24:52: *** (Autoscalanie)

No dobra, znalazłem, że to program netlimiter 2 pro. Pozbędę się go i zobaczymy.


Duszołap

 
Idź do strony:1

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź

Nowa wypowiedź

Nowa wypowiedź
Nie jesteś zalogowany; będziesz traktowany jako gość!
Zaloguj Zaloguj
Nick (gość): | Przepisz ten kod [?]: a2125:
Tekst:

 

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie
Helion.pl  
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.
Ładowanie...

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2017 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 22.09.2014 12:12
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw