Forum

[Delphi] Błędy w programie przy wczytywaniu danych z pliku

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek Forum > Porady > Programowanie > [Delphi] Błędy w programie przy wczytywaniu danych z pliku

Bład "Floating point divided by zero" i metoda complex
Idź do strony:1
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 4 z 4
 Gość Shizoidman Kopiuj nick (10.10.3.*->81.26.0.*)
Wypowiedź dodana: 7 września 2010, 12:20:14
« Opcje

Moje pytanie dotyczy Delphi,
Napisałem program do identyfikacji parametrów silnika pr. stałego,
program kompiluje się ale kiedy uruchamiam go, po wczytaniu pliku tekstowego, powinna się uruchomić procedura do szukania tych parametrów (wykorzystuję metodę complex) pojawia się komunikat "Floating point divided by zero" nie wiem jak poradzić sobie z takim błędem, jak szukać usterki, testowałem procedurę complex na jakiejś funkcji i działa, więc jest ok, czy problem może być w procedurze do wczytania pliku txt z pomiarami? czy w zdefiniowanych tablicach, tzn jakiś element tablicy wynosi zero, a czy ma znaczenie jak indeksuję elementy (od 0 czy od 1)? Program przekładam z pascala i wykorzytuję Delphi 7.

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 7 września 2010, 12:20:15

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 14 września 2010, 17:26:33
« Opcje

Indeksowanie musi być zachowane identyczne, jak zdefiniowane jest w definicji zmiennej lub jak wymaga tego specyfikacja obiektu.

Co do błędu - po prostu jest dzielenie przez 0. Najprawdopodobniej wczytujesz daną, która jest dzielnikiem w jakimś działaniu, a jej wartość wynosi 0.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość Shizoidman Kopiuj nick (0.0.0.*)
Wypowiedź dodana: 22 września 2010, 20:16:54
« Opcje

Znalazłem błąd z dzieleniem (Floating point division by zero) z tym że teraz pojawił się kolejny błąd:
"Invalid floating point operation", odnośnie tego i poprzedniego problemu mam pytanie czy w takich przypadkach kiedy program się kompiluje ale w trakcie działania pojawia się błąd czy jest jakiś sposób na znalezienie usterki czy np. ustawianie "pułapek" coś tu pomoże? Wracając do błędu jeśli nie ma sposobu to co może być przyczyną?

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (83.2.108.*) |  
Wypowiedź dodana: 23 września 2010, 18:29:33
« Opcje

Jak najbardziej - ustawienie pułapek (ang. breakpoint) pozwoli zbadać zawartość zmiennych, a wykonywanie krokowe wskaże linijkę kończącą się błędem.

Jeśli nie ma możliwości zabezpieczenia się przed poprawnością danych lub poprawnością wykonania jakiejś operacji, to mozna także zastosować kod:

try
//niebezpieczne działanie
except
on E: Exception do
Application.MessageBox(PChar('Błąd : '+E.Message+#13'Klasy : '+E.ClassName),'Błąd',0);
end;

(nie jestem pewien, czy ClassName to poprawna nazwa - piszę z głowy ;-) ).


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 
Idź do strony:1

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź
Wątek[JS] Zmiana Nazwy pliku przy pobieraniu
dodawanie rozszerzania przy pobieranie pliku ze strony przy uzyciu JavaScript
Porady / Internet10859 15.03.2008 21:25:28
WątekKolor rezystora
Bład w programie - rysunek zmienia kolor
Komentarze / Moje programy i teksty / Dekoder Elektronika4177 13.11.2011 19:47:34
WątekWinfast FM
Błędy przy próbie słuchania radia po zmianie karty dźwiękowej
Porady / Oprogramowanie, systemy operacyjne12211 5.01.2009 01:00:55
WątekCertyfikat z Delphi
Jak zdobyć tytuł Certyfikowanego Programisty Delphi - egzaminy, koszty, wymagania, poziom trudności
Porady / Programowanie2148 15.08.2012 09:59:54
WątekKłopot przy zarządzaniu partycjami
Błąd przy zakładaniu partycji programem gparted
Porady / Oprogramowanie, systemy operacyjne16201 25.06.2007 18:50:15

Nowa wypowiedź

Nowa wypowiedź
Nie jesteś zalogowany; będziesz traktowany jako gość!
Zaloguj Zaloguj
Nick (gość): | Przepisz ten kod [?]: bc7d7:
Tekst:

 

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie
Reklama  
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.
Ładowanie...

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2017 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 22.09.2014 12:12
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw