Forum

Generatory liczb losowych - Wersja programu MatLab

[+] Twoje konto

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie

Wątek Forum > Porady > Oprogramowanie, systemy operacyjne > Generatory liczb losowych - Wersja programu MatLab

Komentarze do tekstu Generatory liczb losowych
Idź do strony:1
Ocena: (Ocen: 0)
Wypowiedzi 1 - 16 z 16
 Gość PBA Kopiuj nick (89.73.210.*)
Wypowiedź dodana: 17 listopada 2013, 12:43:31
« Opcje

Witam,
chciałbym zapytać jaka wersja programu MatLab była wykorzystana przy projektowaniu generatorów liczb losowych w tym, z wykorzystaniem metody eliminacji Von Neumanna ?

 Gość REKLAMA Kopiuj nick (*->*)
Wypowiedź dodana: 17 listopada 2013, 12:43:32

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (176.102.83.*) |  
Wypowiedź dodana: 17 listopada 2013, 16:54:09
« Opcje

Projekt oparty był o wersję 6.5, jeśli dobrze pamiętam.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość PBA Kopiuj nick (212.182.65.*)
Wypowiedź dodana: 20 listopada 2013, 14:12:00
« Opcje

Dziękuję za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie ?
Zawarty w projekcie kod napisany w języku C, należy w całości wprowadzić do sekcji Outputs, czy podzielić na fragmenty i np. część kodu wprowadzić do Discrete Update ?
Ogólnie prosiłbym o więcej szczegółów dot. konfiguracji bloku S-Function Builder

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (176.102.83.*) |  
Wypowiedź dodana: 20 listopada 2013, 19:27:03
« Opcje

Nie mam obecnie pakietu MatLab, ale z tego co pamiętam (7 lat temu to było!), to podawało się tylko nazwę, parametry i kod dla zdarzenia Update. Wszystko jako całość.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość PBA Kopiuj nick (89.73.210.*)
Wypowiedź dodana: 20 listopada 2013, 19:27:08
« Opcje

Witam, ponownie.
Udało mi się skompilować Pański kod w S-function builderze. Kod w całości wstawiony w sekcję discrete updates. Parametry zdefiniowane. Jednak po wcisnięciu "play" w Simulinku nic się nie dzieje. Na Scope jest prosty wykres.
Nie wiem co może być przyczyną ?

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (176.102.83.*) |  
Wypowiedź dodana: 22 listopada 2013, 18:14:49
« Opcje

A połączenie właściwe jest? Symulacja trwa, czy następuje przerwanie?


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość PBA Kopiuj nick (89.73.210.*)
Wypowiedź dodana: 24 listopada 2013, 11:26:20
« Opcje

Aktualnie sytuacja wygląda tak:
Model w simulinku posiadam identyczny jak Pański. Dane wejściowe też, kod w Discrete Updated również. Build przebiega pomyślnie.
Problem leży w tym, że dla func_no = 1 , zakres from_val to_val jest jakby błędnie interpretowany. Dla zakresu -5 do 5 - wygenerowane zostały liczby z przedziały 8 - 12. Wybór func_no = 2 nie zmienia działania generatora.
Nie mam pojęcia co mogło pójsć nie tak.

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (176.102.83.*) |  
Wypowiedź dodana: 24 listopada 2013, 11:50:46
« Opcje

Może dla czytelności proszę o kod...


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość PBA Kopiuj nick (89.73.210.*)
Wypowiedź dodana: 24 listopada 2013, 12:51:02
« Opcje

Więc tak:

Link poniżej przedstawia model. Identyczny jak w Pana pdf'ie. Moje modyfikacje są rzucone na Generated_Beta. Oryginalny układ wyrzuca na Generated Alfa.
http://i42.tinypic.com/6edz4h.png

Kolejny link to zakładka initialization w s-function builderze.
http://i40.tinypic.com/4jn9jr.png

Następnie Discrete Updates z kodem liczącym.
http://i41.tinypic.com/2ilne3p.png

Poniższe dwa linki to ustawienia parametrów:
http://i41.tinypic.com/2sa05mf.png
http://i41.tinypic.com/n2zuoh.png

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (176.102.83.*) |  
Wypowiedź dodana: 24 listopada 2013, 13:53:28
« Opcje

Te wyniki wspomniane są odczytywane z miernika Alfa?
Z punktu widzenia działania funkcji uzyskanie w wyniku dzielenia modulo wartości większej niż dzielna w ogóle nie jest możliwe. Może jakiś inny element wpływa na wynik? Nie mam obecnie Matlaba a praca pochodzi z bardzo dawna i nie pamiętam już zbyt wiele :-(

Wybór funkcji powinien wpłynąć na rozkład losowanych liczb i musi mieć znaczenie. Także z punktu widzenia algorytmu nie jest możliwe, aby rozkład liczb się nie zmienił zmieniając funkcję ograniczającą.

Podpowiem jeszcze, że najlepszym badaniem tego generatora jest patrzenie na rozkład losowanych liczb. Jak on wygląda?


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość PBA Kopiuj nick (89.73.210.*)
Wypowiedź dodana: 24 listopada 2013, 19:42:44
« Opcje

Przede wszystkim dziękuję za szybkie odpowiedzi i zainteresowanie problemem ;-)

Tak wygląda funkcja histfit, tego co wyrzucił generator na wyjście alfa :
http://i39.tinypic.com/15n84dg.jpg

Wybrana func_no = 1 , zakres (-5,5)..

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (176.102.83.*) |  
Wypowiedź dodana: 25 listopada 2013, 18:41:59
Za tą wypowiedź przyznano użytkownikowi punkt pożyteczności
« Opcje

A jak wygląda sekcja Outputs z Function Buildera? Wydaje mi się, że trzeba tam tylko zrobić przypisanie

y[0] = xD[0] + (*from_value)

(lub jakoś podobnie - niestety dawno nie używałem i nie pamiętam teraz składni)


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość PBA Kopiuj nick (89.73.210.*)
Wypowiedź dodana: 26 listopada 2013, 17:56:10
« Opcje

Dziękuję ślicznie za pomoc !!
Problem został rozwiązany - rezultat uzyskany na daną chwilę jest zadowalający.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam !

 Gość PBA Kopiuj nick (89.77.74.*)
Wypowiedź dodana: 11 grudnia 2013, 19:13:42
« Opcje

Witam ponownie,
znów zawrócę głowę.

Otóż jak już pisałem maszyna działała zadowalająco. Jednak okazalo się się, że zadowalające działanie jest tylko na przedziale -5 , 5

W pozostałych przypadkach otrzymuję dziwne wyniki. Np. dla -100 i 100 otrzymuję pierwszą wygenerowaną liczbę -99 , a potem kombinacja -2,-1,0,1,2 - mimo dużego zakresu. Dla -15 i 15 podobnie - pierwszy wyniki -14 , a potem tylko wahania wokół zera.

Stąd moje pytania.
* Czy to ja coś zrobiłem źle ?
* Czy kod generatora pracuje tylko z małymi przedziałami ?
* Czy może jeśli zmieniam zakres from_val i to_val generatora - powinienem zmienieć też jakieś inne parametry w s-function builderze ? A jeśli tak to jakie ?
* Czy Pana generator potrafi np. wygenerować liczby z przedziału -10000 do 10000 ?

AvatarAdministrator Dżyszla Mężczyzna Kopiuj nick (176.102.83.*) |  
Wypowiedź dodana: 15 grudnia 2013, 17:44:47
« Opcje

Oczywiście, funkcja ograniczająca ma własne parametry i ich definicja pozwala uzyskiwać określone rozkłady.

Proszę porównać wykresy przedstawione na stronie Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozk%C5%82ad_normalny oraz wpływ parametrów rozkładu na krzywą.


mgr inż. Dżyszla

Nie odpisuję na problemy zgłaszane na e-mail lub PW!

Także dzięki firmie Netlook.pl możesz za darmo korzystać z tej strony!

 Gość PBA Kopiuj nick (89.77.74.*)
Wypowiedź dodana: 17 grudnia 2013, 14:19:19
« Opcje

Jeszcze raz serdeczne dzięki.
Pozdrawiam!

 
Idź do strony:1

[+] Pokaż/odśwież listę czytających i monitorujących ten wątek

Podobne tematy:
Tytuł wątkuDziałWypowiedziWyświetleńOcenaOstatnia wypowiedź
WątekTeleadress
Komentarze dotyczące programu Teleadress
Komentarze / Moje programy i teksty3182 21.08.2008 10:24:39
WątekLED
Komentarze dotyczące programu LED
Komentarze / Moje programy i teksty7338 31.07.2005 12:56:15
WątekPR - PageRank Helper - Delphi Unit
Komentarze dotyczące programu PR - PageRank Helper - Delphi Unit
Komentarze / Moje programy i teksty11304 14.01.2009 14:59:45
WątekKody źródłowe kilku programów C/C++ i Visual C++
Komentarze do programu Kody źródłowe kilku programów C/C++ i Visual C++
Komentarze / Moje programy i teksty2161 28.05.2013 18:22:52
WątekCleanTMP
Komentarze dotyczące programu CleanTMP
Komentarze / Moje programy i teksty4197 24.11.2007 07:30:14

Nowa wypowiedź

Nowa wypowiedź
Nie jesteś zalogowany; będziesz traktowany jako gość!
Zaloguj Zaloguj
Nick (gość): | Przepisz ten kod [?]: 2e257:
Tekst:

 

Subskrybuj kanał najnowszych wypowiedzi w tym temacie


Chcesz mieć też takie forum na swojej stronie? Napisz!

Strona istnieje od 25.01.2001
Ta strona używa plików Cookie
Reklama  
archive To tylko kopia strony wykonana przez robota internetowego! Aby wyświetlić aktualną zawartość przejdź do strony.
Ładowanie...

Optymalizowane dla przeglądarki Firefox
© Copyright 2001-2017 Dawid Najgiebauer. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Ostatnia aktualizacja podstrony: 22.09.2014 12:12
Wszystkie czasy dla strefy czasowej: Europe/Warsaw